Waar staat BKR voor en wat houdt een toetsing in?

De letters BKR staan voor Bureau Krediet Registratie. Hier worden alle kredieten die in Nederland worden afgesloten bijgehouden. Elk krediet wordt bijgehouden in een elektronisch dossier in het CKI, wat staat voor Centraal Krediet Informatiesysteem. Hier worden dus echt alle soorten van krediet geregistreerd. Denk aan een telefoonabonnement of een creditcard. Een hypotheek is trouwens een uitzondering, want die wordt niet geregistreerd bij het BKR. Als je 120 dagen achterloopt met betalen wordt je overigens ook met een hypotheek geregistreerd bij het BKR. De registraties zijn handig en dat maakt dat geld lenen zonder BKR voor kredietverstrekkers niet aantrekkelijk is om aan te bieden.

Waarom wordt je getoetst bij het BKR alvorens je een krediet krijgt?

Wat geldverstrekkers willen bereiken met een BKR toetsing is dat ze zeker willen weten dat je kredietwaardig bent. Met andere woorden, ze willen de zekerheid dat jij aan je verplichtingen voldoet en op tijd je krediet aflost. Als je namelijk geregistreerd staat met een BKR codering betekent dit dat je een achterstand hebt met het terug betalen van een krediet. Als dit blijkt wordt je kans op een krediet aanzienlijk kleiner.

Een BKR toetsing werkt eigenlijk ook beschermend voor de consument. Stel dat je al schulden hebt en vervolgens sluit je nog meer kredieten af, dan worden je zorgen alleen maar groter. Dit wordt dus voorkomen door het BKR, door te kijken of jij wel geschikt bent om een minikrediet af te sluiten.

Feit is natuurlijk dat je niet bang hoeft te zijn voor BKR toetsing als je gewoon altijd op tijd je kredieten aflost. Maar stel dat je met een betaling toch een achterstand hebt opgelopen of er is een incassobureau ingeschakeld voor een vordering, dan wordt dit aan het BKR doorgegeven. Vervolgens krijg je van het BKR een code. Deze kan een belemmering vormen voor kredieten in de toekomst.